2022-04-08 11:18:50• hírek • Bede Emőke / rmdsz.ro

Tiszta Romániát: Szatmár megyében már készülnek a nagytakarításra

Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár Megyei Környezetvédelmi Őrség.
Képünk illusztráció. Forrás: Szatmár Megyei Környezetvédelmi Őrség.

„Országszerte hatalmas mennyiségű az illegálisan eldobott és hátrahagyott hulladék. Ez cselekvésre késztet bennünket, hiszen felelősséggel tartozunk azért, amit a jövő generációira hagyunk örökségül. Egy olyan országos kampányt indítunk, amelynek ötletét a saját önkormányzataink példájából merítettük és terjesztettük ki országos szintre. Szeretnénk, ha a következő harminc napban minden romániai faluban és városban - nemcsak Erdélyben - takarítási akciókat szerveznének. Ezeknek egyrészt az a célja, hogy az illegálisan lerakott hulladékot összegyűjtsük, másrészt egy hosszú távú stratégia részeként mentalitást váltunk” – nyilatkozta Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter a Tiszta Romániát! kampány beharangozó sajtótájékoztatóján.

2025-ig Romániának a hulladék 55%-át kell újrahasznosítania, ma azonban a kommunális (települési) hulladékok 11%-át hasznosítják újra. „Tudatosítanunk kell, hogy a nem megfelelő hulladékgazdálkodással értéket is veszítünk, az újrahasznosított hulladék pedig a gazdasági körforgásba bekerülve hasznot hozhat. Éppen ezért a kampány célja az is, hogy a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára is felhívjuk a figyelmet. Ebben meghatározó szerepük lesz az önkormányzatoknak, hogy a helyi közösségekben népszerűsítsék és megszervezzék a különböző hulladékok - műanyag, fém, üveg, elektronikai eszközök, gumiabroncsok, régiségek - szelektív begyűjtését” – hangsúlyozta akkor a tárcavezető.


A Környezetvédelmi Alapon keresztül lebonyolított országos takarítási program összköltségvetése 20 millió lej. Az önkormányzatok a lakosságszám függvényében 3 ezer és 30 ezer lej közötti támogatást igényelhetnek. Ebből takarítási akciókhoz szükséges felszereléseket vehetnek, a szemét elszállítását, tárolását számolhatják el. A Tiszta Romániát! takarítási kampánnyal párhuzamosan ugyanakkor az iskolákban is tudatosító kampány indul a környezetvédelmi és az oktatási tárca együttműködésével. Ennek keretében szakemberek beszélnek majd a diákoknak a hulladékgazdálkodás és az újrahasznosítás szerepéről.


Szatmár megyében is készülnek az akcióra


Radu Roca prefektus nemrégiben elrendelte egy bizottság létrehozását, melynek elsődleges feladata a Tiszta Romániát! kampány lebonyolítása lesz a megye minden településén. A Környezetvédelmi Minisztérium, a megyei tanács, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) és a tanfelügyelőség képviselői által alkotott csapatot a prefektusi hivatal fogja koordinálni, illetve az akciót segítik majd a Belügyminisztérium rendfenntartó szervei is.


Az említett bizottság első ülésére péntek reggel került sor. A találkozón körvonalazták a munkafolyamatokat és a helyi hatóságokkal való együttműködést, illetve arról is egyeztettek, hogy a takarítási akcióba hogyan lehet bevonni majd az önkéntesek és a közmunkások mellett a fiatalokat is. A prefektus ennek kapcsán nyomatékosította, hogy elsősorban azokat a munkaképes személyeket kell bevonni a folyamatba, akiknek a megítélt szociális juttatás fejében közmunkát kell végezniük.


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: